Lamineringsmaskin – tilbehør

Hva brukes lamineringsmaskiner til?

Du har kjøpt en lamineringsmaskin, men hva mer trenger du for å sette i gang med lamineringen? Det innlysende svaret er selvsagt laminat, også kalt lamineringslommer. Man bruker lamineringsmaskin for å beskytte utskrifter, fotografier og viktige dokumenter med laminat. Laminat finnes i ulike størrelser, og hvilke du trenger avhenger selvsagt av hva du skal laminere, men også av størrelsen på lamineringsmaskinen din. Mange kjøper nærmest automatisk en som laminerer ark i A4-størrelse, men det kan være nyttig å huske på at en større lamineringsmaskin også kan laminere mindre ark. Har man en maskin med bredde til å laminere A3-ark, så kan den også laminere A4-ark – og mindre.

Nyttig informasjon om lamineringslommer

Dersom du skal lese dokumentet du skal laminere i sollys, så er det lurt å bruke matt laminat. Da får man mindre gjenskinn på dokumentet. Et ekstra pluss er det at man kan skrive med blyant på matt laminat. Dersom du skal hulle laminatet for å oppbevare dokumentet i perm, bør du ha ekstra bred laminat. Da kan du hulle uten at det blir hull i papiret. Hvis du vil laminere foto, finnes det lamineringslommer i mindre størrelser enn A4 og A3. Hvis du velger et laminat med passende størrelse for fotoet, slipper du å klippe rundt. Dette er særlig nyttig om du har trykket ut et bilde på vanlig papir. Husk at en lamineringslomme alltid er større enn oppgitt format. Dette fordi at laminatet skal danne en beskyttende kant rundt dokumentet.

Tykkelse på laminat

Mange vet kanskje ikke at det ikke bare er ulike størrelser på overflaten av lamineringslommene, men at laminat også kommer i ulike tykkelser. De tykkeste koster selvsagt mer enn de tynneste, men kvaliteten føles også bedre, og det er vanskeligere å brette dem. Likevel kan det være at tynnere laminat passer bedre til ens bruk. Tynn laminat er lett å bøye litt og bla i. Skal du for eksempel laminere plakater som skal henges opp eller menyer som skal brukes av mange, så bør du gå for et tykkere laminat. Tykkelsen på laminat oppgis i mikrometer, som har symbolet µm.

Rengjøring av lamineringsmaskinen

I tillegg til laminat må man huske på at maskinen må rengjøres med jevne mellomrom. For dette finnes det egne rengjøringsark å få kjøpt, eller man kan bruke kartong. Kjør dette gjennom maskinen mens den er varm. Laminering er ikke bare til kontorbruk, men også til hjemmebruk, og både maskiner og tilbehør er vanlig kontorrekvisita som det er enkelt å få tak i.

Comments are closed.